google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2012. december 27., csütörtök

A mozgás


A mozgás
Az ember, ha jár, beszél vagy éppen csak egy pohár vízér nyúl akkor szemmel láthatóan, mozog. De amikor már megittuk a vizet akkor is mozgást, végzünk de szemmel nem látható. Ilyenkor a belső szervrendszerünk egyike lép működésbe. Ebben az esetben például a táplálkozási szervrendszerünk. Így tehát jól észrevehető, hogy mindenki mindenhol még ülve is mozgást végez!
Izmok
Végtagjainkat, beleinket és a szívünket izmok mozgatják. Különböző izmokat különböztetünk meg. Minden egyes szervünket más-más izmok mozgatnak.
Vázizmok: fejünk, nyakunk, törzsünk, végtagjaink izma. A vázizmok többsége a csontokhoz kapcsolódik. Például ha az alkar egyik csontján eredő izom, a másik vége pedig valamilyen ujjpercen tapad meg, és ha az izom összehúzódik, az ujj elmozdul. Az izmok többsége összehúzódni és elernyedni képes. Így egy hajlító és egy feszítőizom kell a mozgáshoz. A vázizmokat más néven harántcsíkolt izmoknak is nevezzük.
Zsigeri izmok: beleink és ereink falán található.
Szívizom: A szívizom csak a szívünkben található meg.
Egy-egy izmot izompólya borít.
Kötőszövetből álló hártyákban futnak az izmok munkájához szükséges anyagok.
Pl.: szállító erek, idegek összehúzódást kiváltó ingerületeket vezetik.
Az izompólya fogja össze az izomrostokat. Az izomrostok, pedig a gyors összehúzódásra képes izomfonalak kötegeit fogja össze.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése