google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2012. december 26., szerda


Az emberi fogazat (latinul dens) felnőttkorban 32, gyermekkorban 20 db (tejfogak) fogból áll. A fogsortfognegyedekre osztottuk: jobb alsó, jobb felső, bal alsó, bal felső. Középen a két metszőfog, mellette a szemfog, majd a kisörlők és végül a nagyörlők, -melyek csak felnőtt korban jönnek ki. Képletesen: 3212│2123
A fogak a fogmederben ülnek. Harapáskor a felső fogsor előrébb áll. A metsző és szemfogak egygyökerűek, az örlők pedig háromgyökerűek. Rögzítésükről a gyökérhártya és a fogíny gondoskodik. Több gyökér esetén a foggyökér.
A fogíny felett lévő részt koronának nevezzük. A fogmederben található rész a gyökér, az íny felső széle és a fogmeder közötti rész a fognyak. A koronát zománc réteg borítja (testünk legkeményebb szövete). A zománc alatt található a dentin. Belsejében-a fogüregben- sok ideg fut össze, ezek alkotják a fogbelet. A fog gyökerét cement borítja (csontszövet), kevésbé ellenálló.

A pépes cukros ételektől lepedék képződik, valamint a nyálból kicsapódó sók is elősegítik a lepedékképződét. Így baktériumok szaporodnak el, melyek savas anyagot termelnek. Ez feloldja a zománcot, majd a dentint kezdi bontani: a fog szuvasodik. Ezért az evés utáni fogmosás nagyon fontos, valamint hogy fél évente rendszeresen járjunk fogorvoshoz, ha pedig lyukat talál, minél előbb tömessük be, mert ha lyuk megnagyobbodikgyökérkezelésre lehet szükség, vagy legrosszabb esetben ki kell húzni a fogat. Ilyenkor minél előbb pótolni kell a fogat. Ha pedig valaki hajlamos a fogkőképződésre, célszerű fogorvos segítségét kérni. Fontos a rendszeres napi többszöri fogmosás.
Az egészsége fogazat kialakulásához hozzá járul a helyes táplálkozás, a szükséges ásványi anyagok, vitaminok megfelelő bevitele a szervezetbe. Valamint a cukros, pépes ételek kerülése. Fontos a kalcium, melyet leginkább a tejtermékekben találunk meg illetve különböző kalciumkészítményekben. A kalcium bevitel és a rendszeres fogorvos látogatás különösen fontos várandós kismamák számára, mert a magzat fejlődése során az anyától vonhatja el a csontképzéshez szükséges kalciumot stb. és az anya foga könnyen károsodhat. Fontos még afluor, a D- vitamin( állati eredetű zsiradékok) és a B2 vitamin ( tej, sajt, tojás, hús) a fogképzés szempontjából

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése