google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2012. december 26., szerda

A bőr és egészsége


Az emberi bőrnek három rétege van: hámréteg, irha, bőralja. A bőr legkülső, legvékonyabb rétege a hámréteg, amelyet többrétegű elszarusodó laphám alkot. Ez a réteg nem tartalmaz ereket, idegeket. A felső sejtsorok pusztulnak, az alsó sejtsorok osztódnak. Funkciója: véd a napsugárzástól, kórokozóktól, kiszáradástól. Napsugárzás hatására a fokozott pigmenttermelés a hám alsó rétegében történik.
A hámréteg alatt található az irha, melyet rostos kötőszövet alkot. Sok eret és ideget tartalmaz, melynek funkciója, hogy táplálja a hámszövetet is. Itt találhatók azok a pigmentsejtek, melyek a bőr alapszínét okozzák. Itt találhatók a verejtékmirigyek, faggyúmirigyek és szőrtüszők (részei: szőrhagyma, szőrszál). A faggyúmirigyek váladéka a szőrtüszőbe kerül, így jut el a bőrfelszínre. A faggyú védi a bőrt a kiszáradástól, védi a víztől.
Az erek és idegek felelnek a hőszabályozásért. Hidegben az erek összehúzódnak, a verejtékezés megszűnik, melegben az erek kitágulnak, a fokozott verejtékezés következtében hűl a test.
A bőralja zsíros kötőszövet, mennyisége testtájanként eltérő. Funkciója: tápanyagot raktároz, hőszigetel, mechanikai védelmet nyújt.
Az emberi bőr feladata:
- Elhatárolja a testet a külvilágtól
- Biztosítja a kapcsolattartást
- Véd a kiszáradástól, napsugárzástól, kórokozóktól
- Hőszabályozásban fontos
Leggyakrabban a bőrünket éri baleset, ez lehet: égés, forrázás, lúg- vagy savmarás. Ezek következtében seb keletkezik. A seb ellátásakor a legfontosabb szempont a fertőzés megakadályozása. A seb környékét kifelé tartó mozdulatokkal, fertőtlenítő folyadékkal (pl. jódos, sebbenzines géz) letöröljük. Sebbe nyúlni, azt tisztítani tilos!
Égés vagy forrázás esetén meg kell állapítani, hogy milyen fokú az égés. Az elsőfokú égést bőrpír és erős fájdalom jelzi. A másodfokú égés hólyagképződéssel jár. Harmadfokú égésnél az égés helye elfehéredik, elszenesedik, a szövetek elhalnak. Égés esetén 15-20 percig hideg vízzel kell hűteni az égett felületet. Sav- vagy lúgmarásnál a sebet tejjel vagy bő vízzel kell kiöblíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése