google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 9., szerda

A mozgás egészségtana


A mozgásszervrendszer paszzív része a csontváz, aktív része a hozzá tapadó izomzat.
A csontokat kívülről a csonthártya borítja, külső rétegét csontszövet védi, beljebb található az üreges szivacsos állomány ( nagy teherbírású, de könnyű). Üregeit a vörös csontvelő tölti ki ( vörösvérsejtek képzése itt történik). A végtagok csontjainak középső részét a velőüreg tölti ki, amelyben a sárga csontvelő található. A csontnak nagyon keménynek és szilárdnak kell lenni, ugyanakkor rugalmasnak. A keménységet a kalcium- foszfát adja, a rugalmasságot pedig egyéb szerves anyagok. A csont nem tömör szerkezetű, csak külső részén van vékony tömör réteg. A csontváz a szervezet élő része, terhelés megváltozásával változik.
A csontváz a fej, a törzs és a végtagok részére tagolható. A törzsvázat a gerincoszlop, a bordák, és a mellcsont alkotja. A gerincoszlop csigolyákból épül fel, ezek egymás fölött sorakoznak és közöttük porckorongok találhatók. Az egymást követő csigolyalyukak hozzák létre a gerinccsatornát, amelyben a gerincvelő húzódik. A gerincoszlop négy részre tagolható: nyaki, mellkasi, ágyéki, keresztcsonti szakasz.
Két csont mozgatható kapcsolata az izület. A csontvégeket az izületi szalagok tartják. A csontok izületi felszínét porc borítja, amely kemény szövet és sima felületet képez. A két porcfelület között folyadék van, az izületi nedv. Ez csökkenti a porcfelületek súrlódását. Az izületi tok megakadályozza az izületi nedv elfolyását és termeli azt. Az izületek típusai: hengerízület (térd), tojásízület (csukló), nyeregízület (hüvelykujj), gömbízület (csípő). Ha az izület két csontja kissé eltávolodik, a szalagokat meghúzza, de visszaugrik a helyére, akkor beszélünk rándulásról. Ha viszont az izületi szalagok egy része elszakad és az izületi tok is megsérül, akkor az izületi nedv elfolyhat, ez tokszalagszakadás. Lassú anyagcseréjű szövetek, ezért lassan gyógyulnak.
A csont sérülése még a törés, ami szintén lassan gyógyul, mert a csont anyagcseréje nem olyan gyors, ezért lassabban gyógyul mint egy vágott seb.
A csigolyákon felfelé 2-2 izületi nyúlvány van, ha sok kicsi ízület apró elfordulása összeadódik, az egész gerinc elfordulhat, elhajolhat.(főleg növekedés közben, sokat ülő, vagy egy testhelyzetben tartó embereknél fordul elő). Ekkor beszélünk gerincferdülésről, vagy rosszabb esetben, púposságról. Melyeknek nem csak esztétikai hibája van, hanem tartós hátfájást, vagy akár később bénulást is okozhat. Tornával kell egyensúlyozni!
A csigolyatestek között kemény és rugalmas porckorongokat találunk. A porckorongok kemény kötőszövetes tokjának a sérülésekor a porckorong, lágyabb, belső anyaga kitüremkedik, ez a porckorongsérv.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése