google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 11., péntek

Hormonális tényezők


Az ember nemi működésére ható hormonok a szervezetben több helyen is termelődnek. Az agyalapi mirigyben központilag szabályozza mindnek a működését. Hormonjaik szteránvázasak.
A mellékvesekéreg belső rétege mindkét nemi hormonokat, elsősorban hím nemi h.-t termel (izomhormonok) – androgének. Segíti a csontok felépítését, izomzat kialakulását, fokozza a szőrnövekedést, serkenti a nemi vágyat. A férfiakban a here, a nőkben a petefészek hormontermelésével kialakulnak a nemre jellemző hormonok túlsúlya és így a másodlagos nemi jellegek.
A férfiak hormontermelő nemi mirigye a here. Ez a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedik el. Állományát nagyrészt a herecsatornák rendszere tölti ki (Hímivarsejtek termelődési helye). A csatornák közti szövetes állomány egyes sejtcsoportjai, a Leydig-féle sejtek termelik a férfi nemi hormont, a tesztoszteront. Gyermekkorban csak a mellékvesekéregben van tesztoszteron-termelés. A serdüléskor a herében is megindul a termelése (LH váltja ki). Hatására folyamatos lesz a hímivarsejttermelés és így biztosítja a normális nemi működést. A tesztoszteron az anyagcserére is kihat, elsősorban a fehérjék szintézisét serkenti az izomszövetben.
A nők hormontermelő nemi mirigye a petefészek, amely a medencében elhelyezkedő mandula nagyságú páros szerv. Szintén kettős működés: ivarsejt- és hormontermelés. A nőkben a nemi működés ciklusos (ez az ivarsejt és a nemi hormonok termelődésében, illetve a méhnyálkahártya szöveti változásaiban is megnyilvánul). A petefészekben a peteérés során a tüsző sejtjei ösztrogént termelnek (LH szerepe). Hatására kialakulnak serdülőkorban a másodlagos nemi jellegek, ivarérett korban elősegíti a méhnyálkahártya megújulását a menstruáció után. A sárgatestben termelődik a progeszteron. Ennek hatására a méhnyálkahártya vérbővé, mirigyessé válik (a megtermékenyített petesejt befogadására), gátolja az újabb tüszőérést.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése