google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 25., péntek

Mesterséges atommag kialakítások és mesterséges radioaktivitás


Magfúzió:

ha kis rendszámú atommagokat egyesítünk a kötési energia csökkenése miatt, rendkívül nagy energia szabadul fel. Magfúzió egy helyen valósult meg: H-bomba, ahol az aktiválási energiát az atombomba biztosította. Teller Ede találta fel.

Maghasadás:

az itt felszabaduló energia kisebb, mint a fúziónál. Ha nagy rendszámú atommagot valamilyen módon két kissebre hasítunk, a kötési energia csökkenés miatt szintén energia felszabadulással jár. Ez is atommag átalakulás. A 30-as évek vége felé fedezték fel.
Radioaktív izotóp előállításával kísérleteztek. Az izotópokat ellenezték: az urán besugárzása után kapott izotópok között nemcsak a 90-es rendszám körüli kémiai elemek találhatók, hanem kisebb 40-es, 50-es rendszámú elemek is. Aminek az ottléte csak úgy volt magyarázható, hogy az urán atommagok elhasadtak két közel azonos méretű atommagra. A maghasadást az atommag cseppmodelljéhez hasonlították. Egy maghasadás során két-három nagy energiájú neutron válik szabaddá, aminek az energiáját fel lehet használni.
1942- kísérleti atomreaktor Fermi-Szilárd Leo
Atomháború miatt 1945-ben készítették el az első atombombát Oppenheimer vezetésével, 1945. július első robbantás-Mexikói sivatag. 1945. augusztus 6. /urán/ Hirosima 1945. augusztus 9. /plutónium/ Nagasaki. 1946 USA első működő atomreaktor. Az atomreaktor működéséhez önfenntartó szabályozott láncreakció létrehozása szükséges. Az atomreaktorok urán fűtőelemekkel működnek, az uránizotópok a neutronok nagy részét elnyeli és b-sugárzó.
A természetes uránércben a maghasadás során képződő neutronok nagy részét a 238-as tömegszámú izotóp elnyeli, ezért a beindított láncreakció előbb-utóbb leáll.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése