google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 22., kedd

A számítógépek fejlődése


A számítógépek fejlődése. Számítógép generációk
Őstörténet
A kutatások szerint az ősemberek első számolóeszközei a kavicsok, fadarabok, zsinórra kötött csomók voltak. Ezek a primitív eszközök nemcsak kifejezték, hanem tárolták is a mennyiségeket. Az emberek kezdettől fogva törekedtek olyan eszközök előállítására, amelyek magát a számolást teszik könnyebbé. Az első számológép az abakusz volt.
Mechanikus automaták
Napiler a matematika egyik nagy alakja volt, aki számolóeszközök előállításával is foglalkozott. Csont illetve falécek mozgatásával gépiesítette a szorzást.
Wilhelm Schickard 1623-ban építette meg mechanikus számológépét, amely mind a négy alapművelet elvégzésére alkalmas volt. Pascal 1642-ben építette meg számológépét egy óraszerkezet átalakításával. A mutatót mozdulatlanná, a számlapot mozgóvá tette. Pascal gépe nem volt olyan fejlett, mint Schickard gépe, mert csak két alapműveletet tudott.
Wilhelm Leibniz az első, valódi négy alapműveletes gépet alkotta meg, kézi forgató meghajtással, mozgatható beállítóművel. C. X. Thomas 1820-ban továbbfejlesztette Leibniz gépét, és megépítette ‘Aritmometer’ nevű gépét, amely a mai asztali számítógépek ősének tekinthető.
Automatikus vezérlésű gépek
Az első automata számítógép megépítésének gondolata Charles Babbage nevéhez fűződik, aki megépítette a világ első mechanikus működésű, digitális számítógépét, a ‘DIFFERENCE ENGINE’-t. Ugyancsak a nevéhez fűződik az ‘ANALITICAL ENGINE’, ami egy mechanikus működésű, univerzális, külső programozású digitális számítógép volt.
Dr. Hermann Hollerith alkalmazta először a lyukkártyát információtárolóként és ezzel a gépi adat feldolgozás megalapítójának tekinthető. Munkássága a Tabulating Machine Company, amelyből 1924-ben alakult meg az IBM (International Business Machines Company).
Elektronikus csövek
Az I. világháború végével bevonult az elektrotechnika a számítógép konstrukciókba. 1938-ban Konrad Zuse szerkesztett először jelfogós számítógépet Z1 néven. A számokat és a műveleti utasításokat binárisan ábrázolta bistabil kapcsolóelemek alkalmazásával: lebegőpontos aritmetikát használt. 1941-ben készült el a világ első, jól működő számítógépe, a Z3, amely kb. 2600 jelfogóból állt. Programja még merev volt, nem tartalmazott feltételes utasításokat, és egy 8 sávos mozifilmszalagra lyukasztották. 15-20 aritmetikai műveletet tudott elvégezni egy másodperc alatt.
1944-ben az IBM Laboratóriumában készült el az ASCC, más néven a MARK I. Ez még elektromechanikus (relés) működésű, külső vezérlésű gép volt.
Elektronikus számítógépek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése