google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 9., szerda

A vérkeringés


Vér: A vérerekben keringő, sejtes elemekből (vörösvérsejtek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) és folyékony sejt közötti állományból (vérplazma) álló különleges szövetféleség. Színe a benne lévő hemoglobintól vörös. Az emberi testben kb. 5,5 liter vér kering.
Embólia: Buborék kerül a vérbe.
Perctérfogat: Az egy-egy vérkör felé egy perc alatt kiürített vérmennyiség, nyugalomban 5 dm3.
Vörösvértestek: Vörös, korong alakú, sejtmag nélküli sejtek. A vöröscsontvelőben képzödnek, hemoglobint tartalmaznak. A tüdőben oxigén felvételével oxihemoglobinná alakul. A vörösvértestek diffúzió útján leadják a testi sejtekenek az oxigént, visszakerülve a tüdőbe hemoglobinjuk ismét oxigént köthet meg. Számuk: 5 millió/mm3, élettartalmuk: 120 nap, a lépben pusztulnak el.
Fehérvérsejtek: A vér hemoglobint nem tartalmazó, mozgékony sejtes elemei. A fertőzések elleni védelemben játszanak szerepet. Számuk: 5-8000 mm3. Vérlemezkék: A vér sejtmag nélküli, membránnal határolt alakos elemei, amelyek sérüléskor az érfalra tapadnak, egymáshoz kapcsolódva masszát alkotnak, ami eltömi a sérülés helyét. A belőlük felszabaduló kémiai anyagog hatására a fibrinogén fibrinné alakul. Számuk: 2-300 ezer.
Vérplazma: A vér sejt közötti állománya. 90%-a víz. Az alakos elemeket, fehérjéket 7%, glükózt, aminósavakat és hormonokat tartalmaz.
Systole nyomás: Kilökés, 120 Hgmm.
Diastole nyomás: Elernyedés, 90 Hgmm.
Artéria: Az a vér, amiben a szívből haladó vér halad.
Szívsövény: A JK-t és BK-t választja el.
Vitorlás billentyű:A pitvarok és kamrák között elhelyezkedő szívbillentyűk, amelyek megakadályozzák, hogy a vér a kamrákból visszafolyjon a pitvarokba.
Zsebes billentyűk: A szívkamrából kiinduló nagyartériák szájánál elhelyezkedő billentyűk. Megakadályozzák, hogy a vér visszafolyjon a kamrába.
Színusz csomó: A JP falában található izomköteg, amely a szív ingerképző központja. 0,72 s-ként ingerülethullámokat indít el, ami szétterjed a jobb és bal pitvarra is.
Pitvar kamrai csomó: Késleltető hatása van.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése