google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 9., szerda

A víz hatása az élőlényekre


Az első a víz felvétele a környezetből, a második a víz szállítása növényben, a harmadik a víz leadása párologtatása. A vízháztartás szempontjából megkülönböztetünk változó és állandó vízállapotú növényeket.
változó vízállapotú növények vízháztartása függ a környezet vízviszonyaitól. Az ide tartozó növények akiszáradástűrők (pl.: zuzmók, moszatok és néhány mohafaj).
Az állandó vízállapotú növények egyenletes vízháztartásúak a környezet ingadozó víztartalma mellett is (pl.: harasztok, nyitvatermők, zárvatermők). Ezek a növények milyen mértékben vannak kitéve a nagyobb vízveszteségnek, az az élőhely adottságaitól is függ.
A szárazföldi növények vízellátása elsősorban a levegő és a talaj nedvességtartalmától függ. Ezt befolyásolja a földrajzi fekvés, a csapadék mennyisége, a légmozgás és a területet borító növényzet is.
A víz az állatok szempontjából is fontos környezeti tényező, a kedvező hőmérséklettel együtt elterjedésük lényeges feltétele. A különböző állatfajok tűrőképessége jelentősen eltérhet a vízveszteség szempontjából. Az emlősök már szervezetük víztartamának 15-20% -nak elvesztésénél jelentős zavarokkal küszködnek, míg a gerinctelen állatok nagyobb vízveszteséget akár 60% is elviselnek. Az állatok egy része kifejezetten vízi környezetben él. Néhányan pedig kifejezetten szárazságtűrő faj, ezek az anyagcsere folyamataikban keletkező víz egy részét képesek raktározni, majd később felhasználni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése