google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 20., vasárnap

Az arab országok


A területek csak kis százaléka művelhető, mégis a lakosság túlnyomó része földművelő. Az öntözetlen földeken rövid tenyészidejű növényeket tudnak termeszteni, amelyek a nyári aszály előtt betakaríthatók. Ilyen a búza, árpa, szőlő, mandula, pisztácia. Az öntözött földeken nagyobb a lehetőség. Nedves szubtrópus növényei is termeszthetők, mint például a citrusfélék, de az öntözetlen területek növényei is megteremnek kisebb kockázattal, s nagyobb termésátlaggal.
A térség legnagyobb potenciális veszélye a vízellátás elakadása. Valamennyi ország igyekszik saját vízkészleteit maximálisan kihasználni, nem gondolva másokra. Ez esetleges diplomáciai, s fegyveres összecsapások tárgya. Az Eufrátesz folyó szabályozását Törökország, Szíria és Irak a 60-as években elkezdte. 20 éve megszületett az a nagyszabású terv Törökországban, hogy vizi erőművek építésével Dél-Kelet-Anatóliát villamosítsák.
A vízügyi objektumok rendkívül értékesek, s különböző terrorista cselekmények célpontjává válhatnak. Az Atatürk-erőművet például komoly katonai erővel kell védeni kurd fegyveres csoportoktól, akiket Szíria pénzel.
Az olcsó elektromos áramot Bahrein szigetén és az Egyesült Arab Emírségekben alumíniumkohók révén értékesítik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése