google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 22., kedd

Az Excel rendszer előnyei, táblázatkezelő programok


I. A táblázatkezelők helye
1. Szövegfeldolgozás: WordStar 5.5, Word 5.0, Wordperfect 5.1, Multimate 4.0, Star Writer,
2. Adatbáziskezelés: dBase IV. 1.1, Paradox 3.0, Foxpro 1.0, Dataflex 3.0, Oracle 6.0, ( Magic);
3. Táblázatkezelés: Lotus 1-2-3, Quattro Pro 1.0, (Visicalc) Excel 3.0, Multiplan 4.0, Star Calc 3D;
4. Üzleti grafika: (Harvard Graphics, Draw Perfect, Applause II);
5. Napló, jegyzet: (Sidekick Plus);
6. Kommunikáció: T+t, Crosstalk Windowshoz elektr. posta Integrált programcsomag Works 2.0, Framework III, Lotus Symphony 2.2 (Szervezô, elemzô és kommunkációs programcsomag Open Access III, Smartware II)
7. Projektirányító: MS-Project Windows-hoz, Time-Line, Harmony 2.0;
II. A táblázatkezelő programok fejlődése
A kalkulációs programok kezdetét az Apple-II-re írt VISICALC nevű jelentette jó tíz évvel ezelôtt. A mai “számolótábla” ôse, ami elterjedtséget tekintve szinte “szabvánnyá” vált, a Lotus 1-2-3 programja volt. A program 1983-ban jelent meg, mely azóta nagy fejlôdésen ment keresztül. Kezdetben a kalkulációs programok munkalapjai kétdimenziósak voltak. A fejlôdés eredményeként a munkalapok összekapcsolhatókká váltak.
Az összekapcsolhatóság lehetővé tette, hogy nem kellett az összes adatot egy – meglehetôsen nagyméretű – s ezáltal különösen áttekinthetetlen táblázatba foglalni. A több munkalap használata logikusabb adatcsoportosítást is lehetôvé tett. Nem kell minden adatot a memóriában tárolni. A nem használt lapokat a merevlemezen tárolhatjuk. Pl. egy vállalati nyilvántartásban akár a hónap minden napjának külön munkalapja lehet.
Az összekapcsolhatóságnál a fô problémát, illetve hibalehetôségét az okozza, hogyha egy olyan adatot akarunk módosítani, amely több munkalapon is szerepel, akkor az összes munkalapot aktuális állapotba kell hozni. Ennek elmulasztása hibát eredményezhet.
A megoldást a háromdimenziós számolótábla megalkotása jelentette. Mint pl. Lotus 1-2-3/G , Supercalc, 3DCalc, stb.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése