google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 9., szerda

Az ivaros szaporodás típusai az állatvilágban


A szaporodás fő célja az utódokról való gondoskodás, a tulajdonságok továbbadása és a fajfenntartás.
Ivaros szaporodásnál változatos egyedek születnek, mert két szülő tulajdonságát öröklik. A szaporodás nem testi sejtekkel, hanem ivarsejtekkel, vagy generatív sejtekkel t9rténik. Két típusa van:
- Ivarsejtek nélküli sejtmaganyagcserével. Csak genetikai keveredés történik. Összeolvad a két sejtmag, majd újra kettéválik. Pl.: eugléna
Ivarsejtekkel, de ivarszerv nélkül: Kétivarú, váltivarú, vagy hímnős. Kölcsönösen termékenyítik meg egymást, majd bimbózással növelik az egyedszámot
Két generációs élőlények (megtalálható bennük a petesejt és a hímivarsejt is): szivacsok csalánozók. Nemzedékváltakozás történik.
Ivarsejtekkel, és ivarszervekkel: A hengeresférgektől és puhatestűektől.
Lehet hímnős, vagyis kétivarú és lehet egyivarú, vagy váltivarú (ízeltlábúaktól).
váltivarúra jellemző a dimorfizmus (ivari kétalakúság), vagyis ás a hím és más a nőstény egyed. Belső és külső megtermékenyítés is előfordul, de a belső a gyakoribb.
Zigóta: Megtermékenyített női petesejt (embrió), amit körbeveszi egy burok.
Az ízeltlábúaknál nagyon sok megtermékenyített petesejt.
A gerincesek egyivarú állatok. Jellemző rájuk a dimorfizmus. Lehet külső megtermékenyítés Pl.: halak, kétéltűek. Kétéltűek egy részénél, hüllőknél, madaraknál belső megtermékenyítés, a kifejlődés tojásban történik. Erszényeseknél az erszényben.
Placentásoknál és emlősöknél a méhlepényben. Ez a legfejlettebb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése