google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 11., péntek

Gerincesek általános jellemzése - Hüllők és madarak


Elődeik az ősi előgerinchúrosok voltak. A gerincesek a ma élő legfejlettebb újszájúak. A gerincesek törzsébe sorolható fajok közös jellemzője, hogy testüket belső porcos vagy csontos váz teszi szilárddá. A váz tengelye a gerincoszlop. Végtagjaik közvetve ehhez kapcsolódnak. A gerincoszlophoz csatlakozik a koponya is, amelynek egy része a központi idegrendszer agyi szakaszát védi. A gerincoszlop csigolyákra tagolódik, ezek üreges része alkotja együttesen a gerinccsatornát. Ebben található a központi idegrendszer gerincvelői szakasza. Az alacsonyabb rendű gerinces állatok gerincoszlopa nincs elcsontosodva, hanem porcszövetből áll. A gerinces állatokban fejlődésük kezdeti szakaszában jelenik meg a gerinchúr, de később elcsökevényesedik és a helye körül kialakul a gerincoszlop.

HÜLLŐK osztálya
Az első igazi szárazföldi gerinces állatok. Típusállat a fürge gyík. A többi hazai gyíkfajhoz hasonlóan védett állat. A fej és a törzs között jól elkülöníthető a nyak. A hátsó és a mellső végtagjain is 5 ujj van. Bőrének legkülső rétege többrétegű, elszarusodó laphám. A vázrendszer csaknem teljes egészében csontokból áll. Először a hüllőknél jelentek meg a bordaközi izmok, ezek a tüdőt mozgatják, és ezzel elősegítik a légzést. Tápcsatornája megegyezik a békáéval. A táplálékot egészben nyeli le.
Légzése tüdőlégzés. A tüdő felülete jelentősen megnagyobbodott belső felületének betüremkedésével. Keringési rendszere zárt, kisvérkörre és nagyvérkörre oszlik. A szív 2 pitvarból és 2 kamrából áll. Kiválasztószerve az elővese, az ősvese (mindkettő embrionális korban) és az utóvese. Idegrendszere csőidegrendszer. Érzékszervei kifinomultak (szeme éles, egyensúly érzékelés (belső fül) tömlőcske, 3 félkörös ívjárat, nyelv ízlelés tapogatás, Jacobson-féle szerv a nemek felismerésére szolgál). Változó testhőmérsékletű állat (téli álmot alszik).
Váltivarú, belső megtermékenyítésű állat. Lágyhéjú tojásokkal szaporodik. Ivadékait nem gondozza. Egyedfejlődése közvetlen.
RENDSZERE
- felemás gyíkok rendje (pl. hidasgyík)
- pikkelyes hüllők rendje:
- gyíkok, gekkók, leguánok, vakondgyíkok, lábatlan gyíkok alrendjei
- nyakörves gyíkok alrendje: pl. zöld gyík (valamennyi faja védett)
- kaméleonok alrendje: pl. közönséges kaméleon
- kígyók alrendje: pl. erdei sikló, parlagi vipera, anakonda, korallkígyó
- teknősök rendje: pl. mocsári teknős (védett), elefántteknős
- krokodilok rendje: pl. nílusi krokodil (Afrika), aligátor (É és Közép Amerika), kajmán (D Amerika)
MADARAK osztálya
Típusállat az örvös galamb. Az Archosaurusok fejlődési vonalán alakultak ki. Új sajátosságok a tollazat és az állandó testhőmérséklet kialakulása. Tojásokkal szaporodnak, és ezt testmelegükkel költik ki. Fejlett az ivadékgondozás. Testük fejre, nyakra, törzsre és végtagokra tagolódik. Törzse megnyúlt, ovális. Mellső végtagja a szárny, hátulsó végtagja a járóláb. Bőrük külső rétege a bőrhám, melyet elszarusodó laphám alkot. Szaruképződményük a tollazat, valamint a csőr, a karmok és a csüdön lévő szarupikkelyek. Vázrendszerük a repülő életmódnak megfelelően alakult. A csontok könnyűek, de szilárd felépítésűek. A mellső végtag szárnnyá módosult. A hátsó végtagpár a test alátámasztását és a járást szolgálja. Ezeken 4 ujj található.
Magvakkal táplálkozik. Tápcsatornája szájüreg, garat, nyelőcső, begy (begytej), gyomor: mirigyes (emésztőnedv) és izmos (aprítás), vékonybél (emésztés, felszívódás), vastagbél, kloáka. A madarak légzőszervrendszere az egész állatvilágban a leghatékonyabb orr vagy szájüreg, garat, nyelőcső felső gégefő (levegő útjának elválasztása) alsó gégefő (hangadás szerve, hangszalagok), a 2 főhörgő belép a tüdőbe, mellékhörgő, tüdősíp, léghajszálcső falán légzőhám (gázcsere). A 2 madártüdőből 5-5 légzsák indul ki. Keringési rendszere zárt, testvérkörre és tüdővérkörre tagolódik. A vérkeringést a nyirokkeringés egészíti ki. Kiválasztószerve embrionális korban az elővese és az ősvese, később pedig az utóvese. Érzékszerveik: szemük valamennyi élőlény közül a legtökéletesebb, szaglásuk gyenge, az ízlelés jelentősége csekély, tapintásuk fejlett. Idegrendszere a hüllőkénél fejlettebb csőidegrendszer. A belső elválasztású rendszer központja a köztiagy hipotalamusz nevű részlete. Állandó testhőmérsékletű állatok. Nem izzadnak. Váltivarúak, belső megtermékenyítésűek.
RENDSZERE
- Futómadarak rendje: pl. strucc, nandu, emu, kazuár
- Szárnnyal evezők rendje: pl. császárpingvin
- Viharmadár alkatúak rendje: pl. vándor albatrosz

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése