google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 20., vasárnap

Mozgások a kőzetburokban


1) A kéreglemezek vízszintes irányú elmozdulásai: lásd a lemeztektonikánál.
2) A rögök függőleges irányú mozgásai: lásd vetődés a hegységképződések, röghegységek kialakulása c. része.
3) Földrengések.

1.  Alapfogalmak:

Hipocentrum: a kipattanás helye a földkéregben.
Epicentrum: az a pont, ahol a rengéshullám először éri el a felszínt. (Ha a Föld középpontját összekötjük a hipocentrummal és meghosszabbítjuk, itt döfi át a felszínt.)
 Okai:
A földrengéseket a szilárd kéreg elmozdulásai okozzák.
A kipattanás okai a következők lehetnek:
-  üregek, barlangok beszakadása
- vetődésnél a rögök elmozdulása
- a kéreglemezek vízszintes irányú mozgása
Az első két kialakulási mód esetén a földrengések sekély fészkűek és pusztító erejük viszonylag kicsi.

2. A rengések területi elhelyezkedése:

A rengések több mint 90%-a a kéreglemezek vízszintes irányú mozgására vezethető vissza, és a lemezszegélyeken alakul ki. Különösen nagy az aktivitás a Csendes-óceán peremvidékén és a Földközi-tenger medencéjében az ütköző és alábukó lemezszegélyek miatt.
A lemezszegélyeken kialakuló rengéseknek további két csoportja van:
- az óceáni hátságoknál a lemez szétszakadásának zónájában kialakuló rengések. Ezek általában sekélyfészkűek és kis energiájúak. Veszélyességüket a szökőárak kialakulásának lehetősége fokozza, mert a rengés által megmozgatott tengerfenék nagyméretű hullámokat indíthat el, amelyek szárazföldekhez érve és feltorlódva nagy pusztítást okozhatnak.
- Az ütköző alábukó lemezszegélyeknél a rengések közepes vagy mélyfészkűek és nagy erejűek. A legnagyobb rengések itt keletkeznek: pl. törökországi vagy Kobei (Japán).

3. Rengések erejének mérése:

- két skálát dolgoztak ki, az egyik a felszabaduló energiát, a másik a rengés pusztítását veszi figyelembe ( a kettő nem egyenesen arányos, mert nagyobb erejű rengés kisebb pusztítást végez, ha gránit alapon állunk, mintha homokon):
Mercalli-skála:
A pusztítás mértéke alapján felállított 12 fokozatú skála. A legkisebb fokozat még csak műszerekkel érzékelhető, a legnagyobb az emberi létesítmények teljes pusztulását jelenti.
 Richter-skála:
A rengés ereje alapján osztályoz. Elvileg végtelen fokozat van, tehát a skála nyitott. Minden fokozat 10-szer akkora energiát jelent, mint az előtte lévő.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése