google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 9., szerda

A rovarok osztályának főbb rendjei


A rovarok osztályába sorolt fajokon három testtájt különböztetünk meg: fej, tor, potroh. A fejen találhatók a szemek, az érzékelő csápok és a szájszervek. A tor függelékei a járólábak és a szárnyak. Minden rovarra jellemző tulajdonság, hogy három pár járólábbal rendelkezik. A rovarok többségének két pár szárnya van. Ezek nem valódi végtagok, mert nincs saját izma, hanem a tor izma mozgatja. Egyes rovarok első pár szárnya kemény fedeles, míg a második pár hártyás. Vannak két pár hártyás szárnnyal rendelkezők is. Más rovaroknak csak egy pár szárnyuk van, vagy elcsökevényesedett mindkét pár, és ezért szárnyatlanok. A potroh szelvényeit rugalmas hártyák kötik össze, ezért tágulékony. Oldalán találhatók a légcsövek nyílásai.
A szájszervek módosult végtagok és igen változatosak: rágó, szúró- szívó, pödörnyelv. Szemük összetett szem. Légzésük trocheával (légcső) történik, ami a sejtekig szállítja a levegőt. A rovarok lehetnek növényevők, (hangya, sáska) dögevők, (légy) élősködők (szúnyog).
Szitakötők rendje: Ezek a legősibbek. Rágószájszervvel rendelkeznek. Kifejléssel szaporodnak: pete, lárva, (olyan, mint a szülő, csak kicsi és fejletlen a szárnya) többszöri vedlés, kifejlett rovar.
Egyenesszárnyúak rendje: Rágószájszervük van. Izmos ugrólábbal rendelkeznek. Hangadó szervük a lábon található, a hallószev pedig a tor és a potroh találkozásánál. (szöcske, tücsök, sáska)
Poloskák rendje: Élősködők.
Bogarak rendje: Kitines fedőszárnyuk van
Hártyásszárnyúak rendje: Darazsak, hangyák, méhek
Lepkék rendje:
Légyszárnyúak rendje: Légy

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése