google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 20., vasárnap

Latin-Amerika


A két legjelentősebb mezőgazdasági termelő Argentína és Brazília. Rosario a kukorica, Santos pedig a kávéexportjáról híres. A közép-amerikai köztársaságokat valaha banánköztársaságoknak nevezték, mert szinte egyetlen exportcikkük a banán volt, de evvel nagy monopóliumot tartottak a kezükben.
Kubában is a mezőgazdaság dominál, mégis állandó az élelmiszerhiány, s szinte minden termékre bevezették már a jegyrendszert. Az ország fő terménye a cukornád. Legismertebb terménye a dohány, melyből kubai szivarok készülnek, s a kubai rum is világszerte ismert.
A koka a kokain alapanyagas termesztésében a Bolívia-Kolumbia-Peru kokainháromszög jeleskedik.
Az iparosításban a latin-amerikai országok főleg külföldi tőkére támaszkodnak. Az állam a közlekedés és a nehézipar fejlesztésében vállal szerepet. Az idegen cégek profitjuk négyötödét kiviszik az országból, s csak keveset fordítanak új beruházásokra. A nehézipar csak néhány nagyobb ország nagyobb városaiban fejlődött ki, Buenos Airesban, Mexikóvárosban, Sao Paulóban.
Latin-Amerika mezőgazdasági termékeket és ásványi nyersanyagokat exportál. A legtöbb ország fő kereskedelmi partnere az USA. Argentína és Uruguay kevésbé kapcsolódik az USA külkereskedelmi érdekkörébe, mert hagyományos exportcikkeinek, a húsnak és a nyersbőrnek legfőbb felvevő piaca az Európai Közösség.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése