google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 15., kedd

Tüskésbőrűek


Az újszájúak elődei az ősi csúszkáló medúzákhoz hasonló, laposféregszerű, kétoldalian részarányos állatok voltak. Az ősi úszószegélyes férgekhez hasonló szervezetekből vált ki a ma élő tüskésbőrűek törzsfejlődése, egy másik irányban pedig az ősi előgerinchúrosok csoportja, amelyek egyes típusai továbbfejlődve a fejgerinchúrosok megjelenését eredményezték.
Tüskésbőrűek törzse
Típusállat a tengeri sün. Tengerek parti öveiben az aljzaton lassan mozog, és szinte mindent felfal, ami az útjába kerül. Zsemle alakú testét tüskék borítják, rajta hasoldal és hátoldal különböztethető meg. Testének ötsugaras részarányossága csak látszat, amely kétoldali szimmetriát takar. Kültakarója egyrétegű csillós hám.
A vízedényrendszer csak a tüskésbőrűekre jellemző mozgási szervrendszer. Az elő, közép és utóbélre tagolódó bélcsatornája a hátoldalon végbélnyílásban végződik. Keringési rendszere nyílt. Lágy bőrrel fedett testfüggelékkel lélegzik (hátoldal: kopoltyúhólyag, hasoldal: kopoltyúlábacskák). A kiválasztást a testüregrendszerek hámja végzi. Váltivarú állat. Megtermékenyítése külső (pálcás lárva).
Rendszere
- tengeri csillagok osztálya: pl. piros tengeri csillag
- kígyókarúak osztálya: pl. barna kígyókarú
- tengeri sünök osztálya: pl. fehér szívsün
- tengeri uborkák osztálya
 tengeri liliomok osztálya: pl. gyökeres tengeri liliom
-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése