google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 20., vasárnap

Usa nyugati gazdasági helyzete


A Sziklás-hegységben található az USA legnagyobb színesérc és uránlelőhelyei Colorado és Columbia folyó hatalmas vízerőművei olcsó elektromos árammal segítették az alumínium és színesfémkohászat kibontakozását. Kalifornia kőolaj és földgáztelepei a petrolkémiai ipar alapját vetették meg. Északon, ahol a Parti-Kordillerák lejtőit sűrű erdőrengeteg borítja, a folyók partján fűrésztelepek és óriási papírgyárak sorakoznak.
A nyugati vidék földrajzi fekvésének köszönhetően a II. világháborúban, majd a koreai háborúk idején a hátország szerepét töltötte be, ezért a hadiipar is ide összpontosult. Ez fontos szerepet játszott a kikötővárosok, San Diego, Los Angeles, San Francisco fejlődésében.
A Sziklás-hegységben alapították a világ első nemzeti partját, Yellowstone-t. A nyugati körzetekben találhatjuk a legtöbb indián rezervációt is.
A hegyvidékeknél és a száraz medencéknél legeltető szarvasmarha és juhtenyésztéssel foglalkoznak. A mediterrán éghajlatú kaliforniai Nagy-völgy öntözéses gazdálkodásából jóformán az egész országba szállítanak mérsékelt éghajlatú gyümölcsöket. Kalifornia déli részén zöldségeket, déligyümölcsöt és gyapotot termesztenek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése