google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2012. december 9., vasárnap

A naturalizmus kialakulása


A naturalizmus kialakulása
A naturalizmus a 19 sz végén jelent meg Franciaországban.
Filozófiai alapja a pozitivizmus aminek szellemi atyja Auguste Comte (öguszt komt) .A pozitív, vagyis tényekre épülő természettudományok elődlegességét fogalmazza meg.Ezek a tudományok szigorúan ellenőrizhető tényeken alapulnak.Ez az irodalomban úgy jelentkezik, hogy törekednek a dokumentatív hitelességű, aprólékos, precíz leírásokra.A pozitivisták azt gondolják, hogy a természet törvényszerűségei a társadalomra is érvényesek.
Második gondolati alapja Hippolyte Taine (ippolit ten) Milieau (miliő) elmélete.
Ez a környezet és körülmény fogalmát foglalja magában.Miszerint az ember természeti lény, ezért sorsát öröklött hajlamok és a környezete körülményei határozzák meg.Fontos, hogy milyen családban, milyen életkörülmények közé született.
Lélektani ábrázolás helyett élettani folyamatokat ábrázoltak, nagy hangsúlyt fektettek az ösztönök ábrázolásásra.Szívesen ábrázoltak olyan folyamatokat,amelyeket eddig ízléstelennek tartottak.A társadalmi valóság árnyoldalait bemutatták: nyomor, bűnözés, züllöttség.
Elvetik a realizmus típusfogalmát, ehelyett szociológiai, természeti és biológiai tények bemutatásával törekedtek a hitelességre.
Kiemelkedő képviselője: Émile Zola (1840-1902)
Művei: 1880: Nana ( ez a prostitúció világát mutatja be)
1885:Germinál (zserminál) A bányászok életét és szervezkedését mutatja be.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése